VIJESTI

"Vina sedmice" - Sjekloca Vranac Montenegro

Cinjenica da sorta crnog vina juznog Balkana «Vranac» ima veliki potencijal me oduvijek impresionirala. Impresivan je cak i najcesce dostupni primjer, vino «Plantaza» koje se pravi u velikim kolicinama u vinariji »13 Јul» u nekadasnjem Titogradu, u Crnoj Gori – iako je pretpostavljam mjesavina raznih sorti vjerovatno iz njihovih masivnih vinograda koji se protezu preko 2.000 i vise hektara (4.940 ari). DNK profilisanje snazno sugerise da je sorta Vranac autohtona u Crnoj Gori i da ima jedan od onih poznatih odnosa «roditelja-potomaka» (vidi Vinska Grozdja) sa sortom Zinfandel (poznatom kao Kratošija u Crnoj Gori) iako ja smatram da je mnogo ukusnija od vecine Zinfandel sorti.

Takoodje sam sa razlogom bila impresionirana primjerima sorte uzgajane preko granice, u Republici Makedoniji, gdje je poznata kao "Vranec". Moja koleginica Majstor Vina Karolina Gilbi naprimjer, specijalista u ovom dijelu svijeta, pomjesala je par komercijalno kompetentnih sorti Vraneca iz regije Tikves za "Stobi", jednog od najaktivnijih makedonskih izvoznika. A ja sam naisla na sortu u cudnoj kosovskoj mjesavini.

Na osnovu svega ovoga vec dugo vremena sam bila znatizeljna da probam Vranac pravljen na vise "zanatskoj" skali od strane jednog, dobro lociranoh vinograda i moram zahvaliti Peru Drljevicu uvozniku za UK (www.dimark.co.uk) koji mi je dobavio uzorke vina Milenka Sjekloce. Porodica Sjekloca proizvodi samo par hiljada boca godisnje, iskljucivo iz sopstvenog vinograda u Crmnickoj dolini blizu Skadarskog jezera koje se prostire i ka jugu Albanije. Izgleda da je jedna trecina njihovih loza stara preko sto godina i po ukusu bi se reklo da je bas tako. Vinogradi su tek 30-40 metara iznad nivoa mora ali su izuzetno i prirodno svijezi - mozda zahvaljujuci uticaju obliznjeg Jadrana. Loze su izgleda rutinski prekrivaju mrezama ne samo radi zastite od grada vec i da bi se ublazile preovladjavajuce visoke ljetne temperature. Cini mi se da se takva pedantna briga isplatila.

Ova vina su dobro prosla na Decanterovim ocijenjivanjima svijetskih vina i mogu da shvatim zasto. Probala sam i Rezerva Familije Sjekloca iz 2005, koja kosta 40 eura ex-cellar, i standardni Vranac iz 2008 cija je cijena 18 eura ex-cellar. Siguerno nisu jeftina ali zaista vjerujem da su dobra vina po svim mjerama, pogotovo ono iz 2005. Evo moje napomene o Rezerva Familije Sjekloca 2005: Tamno crveno. Opijajuce slatko a ipak ne previse alkoholno. Miris suve sljive ali dovoljno svijezine voca na nepcu da sugerise da grozdje nije bilo prezrelo. Prelijepa ravnoteza i raskosno voce sa preokretom. Balzamsko/ljekoviti preokret. Nalik mljevenom lovorovom liscu. Lijepa tacka u njegovoj evoluciji, za pice sada. Da se ne razmatra bez hrane. Ovo zaista potvrdjuje ono sto sam uvijek sumnjala: da Vranac iz male proizvodnje moze biti zaista odlicno vino. (Do sada sam probala samo primjere veleproizvodnje, dobre ali sa nagovjestajem na bolje). Veoma kompletno. Nesto veoma neznatno ka prasnjavom. Evidentno je iz veoma toplog kraja ali ima TAKO puno karaktera!

Vranac 2008 je malo jednostavniji ali ipak impresivan i vec na svom vrhuncu. Ja bih ga pila naredne tri godine jere mislim da ce 2005 izdrzati do 2020. Oni koji vole kvantifikacije bi mozda zeljeli da znaju da sam im dala slijedece bodove - 17.5 i 17 naizmjenicno.

Nije ih lako naci ali vjerovatno Pero Drljecvic moze pomoci zainteresovanima iz Engleske a i odlican sajt vinarije ima i englesku verziju sa kontakt informacijama. Ako kojim slucajem budete istrazivali privlacnu Crnu Goru, potrazite ova vina na vinskim listama. Zaista se nadam da su dostupna u luksuznom Aman Sveti Stefan rezortu.

Nadam se da cu naici na druge proizvodjace Vranca, ili Vraneca, vrhunskog kvaliteta.

Izvor: http://www.jancisrobinson.com/articles/sjekloa-vranac-montenegro; Autor: Jancis Robinson

Jancis Robinson

(http://www.jancisrobinson.com/team)

Po opisu "Decanter" magazina, Jancin Robinson je svijetski najcijenjeniji vinski kriticar i novinarka.

Pise svakodnevno za "JancisRobinson.com" (izglasan za najbolji vebsajt o vinu ikada na Louis Roeederer International Wine Writers Award 2010 - nagrada za najbolje pisce o vinu).

Nedjeljno pise i za "Financial Times".

Jednom u dva mjeseca pise kolumnu za izabrane novine sirom svijeta.

Takoodje je izdavac "Oxford Companion to Wine", koautor zajedno sa Hugh Johnson Svijetskog Atlasa Vina , "The World Atlas of Wine", i koautor "Wine Grapes" (vinska grozdja) kompletnog vodica o 1.368 sorti vina, ukljucujuci njihovo porijeklo i ukuse, Svaka od ovih knjiga vazi za standarnu referencu sirom svijeta.

Nagradjivana TV voditeljka, putuje sirom svijeta da vodi vinske manifestacije i da djeluje kao vinski sudija.

1984 bila je prva osoba koja se ne bavi trgovinom vina da prodje rigorozne ispite za Master of Wine - Gospodar vina - titulu.

2003 Njeno Visocanstvo Kraljica nagradila ju je titulom OBE - Officer of the Order of the British Empire.

Jancis Robinson je savijetnik Kraljicinog vinskog podruma.

Voli i zivi za vino u svoj njegovoj velicanstvenoj raznolikosti, generalno favorizuje ravnotezu i prefinjenost nad pukom masom.

Ornament

VIDEO ZAPIS

Da bi ste upotpunili Vaše mišljenje o nama, pogledajte video intervju koji smo izdvojili za Vas.

FOTO GALERIJA

Pogledajte našu galeriju fotografija i saznajte odakle potiče naš kvalitet.
Sjekloca